Yhteistyösopimus jäänmurtoon liittyvän kulttuuriperinnön tallentamisesta

© Tuomas Romu, Arctia Oy

© Tuomas Romu, Arctia Oy

Jäänmurtaja Polaris on suomalaisen laivanrakennuksen taidonnäyte

Suomen kansallismuseo ja Arctia Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen jäänmurtoon liittyvän kulttuuriperinnön tallentamisesta. Sopimuksella vahvistetaan yhteistyötä merellisen kulttuuriperinnön tallennuksessa sekä edistetään valtion kulttuuriperinnön kestävää hoitoa, suojelua ja saavutettavuutta.

Kansallismuseossa merellisestä kulttuuriperinnöstä vastaavalla Suomen merimuseolla ja Arctia Oy:llä edeltäjäorganisaatioineen on pitkäaikainen kokemus keskinäisestä yhteistyöstä liittyen jäänmurtoa ja jäänmurtajia koskevaan museotoimintaan. Nyt allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti Arctia Oy jatkaa hallinnassaan olevan merenkulkuun tai merenkulun tukitoimintoihin liittyvän, kansallisesti merkittävän kulttuurihistoriallisen esineistön tallennuksia Suomen merimuseon hallinnoimaan merenkulun kansalliskokoelmaan.

Arctia Oy on erikoisvarustamo, joka tuottaa jäänmurto-, öljyntorjunta- ja offshore-palveluita sekä satamien avustuspalveluita. Yrityksen tärkein tehtävä on Suomen merialueiden jäänmurron ja talvimerenkulun turvaaminen.

Suomen merimuseon lakisääteisiin tehtäviin kuuluu valtakunnallisesti merkittävän merihistorian tallentaminen. Jäänmurtajatoiminnot sekä talvimerenkulku ovat olleet museossa vahvasti esillä 1960-luvulta alkaen. Yhteistyösopimuksen ajankohtaisuutta korostaa toukokuussa 2017 alkanut Suomen kaksivuotinen Arktisen neuvoston (Arctic Council) puheenjohtajuus sekä Arctian toimitusjohtajan Tero Vaurasteen puheenjohtajuus Arktisessa talousneuvostossa (Arctic Economic Council, AEC).

Suomen kansallismuseo on kansallinen kulttuurihistorian museo, jonka tehtävänä on huolehtia kulttuurihistoriallisen kansallisomaisuuden kartuttamisesta, hoidosta ja näytteillä pidosta.

Kansallismuseo tuottaa Suomen merimuseossa Kotkassa merellisen kulttuuriperinnön kokoelma-, näyttely- ja tapahtumapalveluja.

Lisätietoja antavat

Suomen merimuseon johtaja Tiina Mertanen, tiina.mertanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6481

Viestintäpäällikkö Eero Hokkanen, eero.hokkanen@arctia.fi, puh. 046 876 7140

www.kansallismuseo.fi

www.arctia.fi